SASO nedir?
İslam dininde helal yalnızca yiyecek ve diğer ürünlerin dine uygunluğu değil aynı zamanda insanların birbirleriyle olan ilişkileri ile de ilgilidir. Bu yazımızda bir insan ilişkisi biçimi olan ticarette gerekli helal belgesi nasıl alınır sorusunu cevaplayacağız. Suudi Arabistan helal belgesi nasıl alınır? sorusuna cevap verebilmek için öncelik le bu belgeyi veren kurumu tanımak gerekir. SASO, Suudi Arabistan Standartları Örgütü’nün kısaltması olup ülkeye ihraç edilen herhangi bir ürünün standartlara uygun olup olmadığını belirleyen kurumdur. Firmanız Suudi Arabistan’a ürün yollamayı planlıyorsa, gümrükte sorun yaşamamak adına SASO belgesine sahip olmanız gerekir. Ayrıca Suudi Arabistan ithalatta şu belgeleri zorunlu kılmıştır; ticari fatura, menşe şahadetnamesi, konşimento, sigorta belgesi, yükleme listesi.
Suudi Arabistan Helal Belgesi Nasıl Alınır?
Suudi Arabistan’da helal gıda sertifikası zorunludur. Ülkede yaşayan vatandaşların tükettikleri gıdalarda hangi maddeler olduğunu bilmek ve güven sağlamak için böyle bir kural konulmuştur. Bunun için de ülkede kurulan SASO bu helallik sertifikasını yurt dışından ülkeye mal gönderen firmalara zorunlu kılmıştır. SASO belgesi almak için ürünlerin ağırlıklarını belirten belge, fatura, test raporları ve ürün denetim raporları istenmektedir. İhracı yapılacak ürünlerin laboratuvar ortamında test edilip standartlara uygunlukları denetlenmek zorundadır. Bu sayede hem helallik belgesi almaya hak kazanırsınız, hem de ürünlerinin halk sağlığına ve dini inanışlarına uygun olduğunu ispatlamış olursunuz. Firmamız web sitesinde yer alan formu doldurarak verdiğimiz birçok helal sertifikası hizmetinden biri olan Suudi Arabistan helal belgisi almanız mümkündür. Bu belge çok pahalı ve bütçenizi zorlayacak bir belge değildir.
Suudi Arabistan Helal Sertifikası Ne İçin Alınır?
Bilindiği üzere iki ülke mal aralarında ürün alışverişi yapmak üzere anlaştığında standartlara uygun olduğunu bir belge ile ispatlamak durumundadır. Suudi Arabistan helal belgesi ve aynı zamanda standartlara uygunluk belgesi SASO tarafından verilir. Eğer bu belgeye sahip değilseniz gümrükte yapılacak denetimlerin masrafı sizin masrafınız olarak Kabul edilir ve ödemesi sizden alınır. Ayrıca bu belge helal sertifikası olarak da kullanılabilir. Dine aykırı olan bir ürün ihracatı yapıyorsanız alkol ve domuz eti gibi, farklı bir işlem sürecinden geçmeniz gerekir. Diğer bütün ürünleriniz gümrükten bu sertifika ile geçirilebilir. Şayet Türkiye’de bir firmanız varsa ve Suudi Arabistan helal sertifikası almak istiyorsanız, Türk Standartları Enstitüsü, Suudi Arabistan ile olan anlaşması gereği ürünlerinizin standartlara uygunluğunu test edip onaylayabilir.
No Comments