MUI Helal Belgesi

MUI Helal Belgesi

Genel Tarafından Oca 10, 2024 Hiç Yorum Yok

MUI Nedir?

MUI, Endonezya Ulema Meclisidir. Ülke içerisindeki Müslüman nüfusun helal gıdaya ulaşmasını amaçladığı için bu meclis bir ‘Helal Kılavuzu’ yayınlamıştır. Endonezya’nın nüfusunun %90’ı Müslümandır ve dolayısıyla helal ürünler ve gıdalar oldukça fazla talep görmektedir. İşte bu meclis ve üyeleri de halka sunulan yurt içinden ve yurt dışından gıda ürünlerinin helal olup olmadığını denetlemektedir. Yazımızın MUI helal sertifikası nasıl alınır kısmına geçmeden önce İslam’a göre helal ve haram nedir sorularının cevaplarını hatırlamakta fayda vardır. İslam inanışlarına göre haram yasak olandır, helal ise izi verilen, kullanılmasında veya tüketilmesinde bir sakınca olmayandır. Örnek vermek gerekirse, domuz eti, herhangi bir domuz yağı içeren ürün veya ambalaj, alkol, ölmeden kesilmemiş bir canlının etini yemek vb. şeyler İslam’a göre haram kabul edilir. MUI helal belgesini alarak hedef tüketiciniz olan Müslüman halka biz bunların hiçbirini ürünlerimizde barındırmıyoruz demiş olursunuz ve onlarda helal sertifikanıza güvenip ürünlerinizi gönül rahatlığıyla tüketirler.

MUI Helal Sertifikasının Önemi

Endonezya adım adım helal belgesini zorunlu kılma yönünde adımlar atmaktadır. 2014 yılında alınan karar ile 2019 yılına kadar ülke içindeki her firmanın ve yurt dışından ihraç edilen bütün ürünlerin helal sertifikası olması zorunlu kılınacağı planlandı. Fakat daha sonra bu karar 2036’ya kadar aşamalı olarak gerçekleştirilecek kararı alındı. Eğer firmanız bu karara yönelmiş bir ülke olan Endonezya’ya ürün ihracı yapacaksa MUI helal belgesi almak kesinlikle avantajlı olacaktır. Ayrıca ülkede Müslüman nüfus yoğunluğu %90 olduğundan helal sertifikası, onlar tarafından daha çok seçilmenizi sağlayacaktır. Ayrıca korona virüsünden etkilenen dünya artık hijyene her zamankinden daha çok önem vermektedir. Helal belgesine sahip firmalar aynı zamanda ürünlerinin hijyenik ortamlarda hazırlanıp paketlendiğinin de garantisine sahiptir.

MUI Helal Belgesi Nasıl Alınır?

Endonezya’ya bir kozmetik ürünü, gıda malzemesi ya da medikal bir ilaç ihracı yaparken MUI helal sertifikası almak için yayınlanan ‘Helal Kılavuzu’na dikkat etmekte fayda vardır. Bu kılavuzda ürünün her aşamasının helal olmasına dikkat edilmektedir. Yani ürünün nerede hazırlandığı, içerisinde bulunan maddeler, ne ile paketlendiği, nerede saklandığı ve taşımasının nasıl yapıldığı, bunların hepsi önemlidir. Gereken başvurular ve testlerden sonra MUI helal belgesini alabilirsiniz. Web sitemizdeki helal sertifikası formu doldurmanız yeterlidir.

No Comments

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir