Endonezya Helal Sertifikası

Endonezya Helal Sertifikası

Genel Tarafından Oca 10, 2024 Hiç Yorum Yok

Endonezya’da Helal Sertifikalandırma

Neredeyse nüfusunun %90’ ı Müslüman olan Endonezya uzun bir süredir helal belgesi almanın yasalarla zorunlu kılınması konusu üzerine tartışmalara sahne olmaktadır. 2014 yılında yayınlanan bir bildiri ile Endonezya’da helal sertifikalandırmanın 2019 yılına kadar mecburi olacağı belirtildi. Fakat daha sonra firmaların adaptasyonda zorluk yaşaması ve ülkedeki gayrimüslimlerin haklarının ihlal edilmesi hususunda karşı çıkmalarıyla beraber 2036 ‘ya kadar uzatıldığı belirtildi. Bu sürece dek firmaların aşamalı olarak helal gıda sertifikası almaları beklenmektedir. Ülkede daha önce Japon bir firma tarafından ambalajlarda domuz ürünü kullanılması sebebi ile hem halk hem de meclis üyeleri Endonezya’da helal belgesi almanın firmalara zorunlu kılınması gerektiğini bildirdi. Henüz günümüzde Endonezya’da helal belgesi almak tamamen zaruri olmasa da ülkeye ihraç edilen ürünlerde helaldir/helal değildir ibarelerinin bulunması gerekmektedir.

Endonezya Helal Sertifikası Ne İçin Alınır?

Endonezya’da helal sertifikası henüz tamamen getirilmemiştir fakat alınan kararlar neticesinde 2036 yılına kadar hem ihracatta hem de ülke içindeki firmaların üretiminde bu belgenin mecburi kılınması amaçlanmaktadır ve bu yönde karar alınmıştır. Bu yüzden hem ülkede ezici çoğunluğu oluşturan Müslüman kesime hitap edebilmek için hem de Endonezya’nın devlet kararlarına ayak uydurabilmek açısından helal belgesi almak faydalı bir karar olacaktır. Ayrıca helal sertifikası alarak gelecek yatırımlarını helal gıda sektörüne yönlendirmeyi planlayan Endonezya ile ticari anlaşmalar yaparak ticari pazarda da kendinize güçlü bir ortak bulabilirsiniz. Son olarak ülkenin Müslüman vatandaşlarına duyduğunuz saygıyı onlara sunduğunuz gıda, kozmetik veya sağlık ürünlerinin helal olduğunu bir belge ile kanıtlayarak gösterebilirsiniz.

Endonezya Helal Belgesi Nasıl Alınır?

Öncelikle ürünün üretiminden tüketiciye ulaşana dek her aşamasının İslami şartlara uyun bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Örneğin bir gıda ürünü hazırlanırken içinde hiçbir domuz ile alakalı madde ve alkol bulunmamalı. Ürün tamamen hijyenik ortamlarda, halk sağlığına uygun bir şekilde yapılmalı. Paketleme aşamasında da ambalajda domuz ile alakalı herhangi bir madde kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu şartları sağladığınızdan emin iseniz ve niyetiniz Endonezya’ya helal ürün ihracatı yapmak ise Endonezya Ulema Meclisi’nin yayınladığı ‘Helal Kılavuzu’na dikkat etmekte fayda vardır. Bu kılavuzda yukarıda belirtilen şartlara ek olarak Endonezya Helal Gıda Sertifikası alırken dikkat edilmesi gereken unsurları bulacaksınız. Endonezya Helal Belgelendirme Kılavuzunda tanımlar, yöntemler ve süreç hakkında ihtiyacınız olan bilgilere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Gereken şartları sağlayıp, kılavuza uygun bir başvuru gerçekleştirirseniz, Endonezya Helal Sertifikası alabilirsiniz. Sertifika için web sitemizde bulunan formu doldurunuz.

No Comments

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir